Mer om Galapagosöarna

Här finns mer detaljerad information om de olika öarna. De flesta öar nås bara genom att åka på kryssning. Undantagen är Santa Cruz, San Cristobal och Isabela. De två förstnämnda har flygplatser och den senare går att nå med båttaxi.

Santa Cruz

Santa Cruz är huvudön och här ligger Puerto Ayora som är staden med flest invånare (drygt 10 000) på Galapagos. Precis norr om ön, på Baltra, ligger flygplatsen Seymour (GPS) som de allra flesta flyger till när de ska till Galapagos. Den andra flygplatsen som också finns här ligger på San Cristobal. Ön har sex olika vegetationszoner vilket är fler än någon annan ö.

Santa cruz har flera intressanta besöksplatser. El Chato är ett reservat för jättesköldpaddor och under torrsäsongen finns det väldigt många av dem här. Tortuga Bay är en lång strandremsa som kan vara trevlig att slappna av på och titta på olika fåglar. Här finns dock inget överflöd av djur i vattnet så det finns intressantare ställen enligt oss. På Charles Darwin station föds jättesköldpaddor upp och det finns många i olika åldrar att se. Dock inte i det vilda som vi föredrar.

I boken “The smartest animals on the planet” finns spettfink (Woodpecker finch) med. På de torra delarna av Santa Cruz använder de kvistar för att leta insekter och annan mat i hål hos träden. Hos dessa finkar har det visat sig att hälften av maten hittas på detta sätt. Att använda verktyg var något man länge trodde att bara människor gjorde.

Ön Santa Cruz är väl en bra bit från att vara Galapagos mest spännande och häftiga ö, men det är Galapagos centrum och de flesta besöker ön på ett eller annat sätt.

San Cristobal

På San Cristobal ligger öarnas andra flygplats. Det kan finnas en poäng i att flyga till och från olika öar och ta en kryssning som t.ex. startar på San Cristobal och slutar på Santa Cruz. På ön finns en mindre by, Puerto Baquerizo Morena och om ni behöver boende här rekommenderar vi Galapagos Eco Lodge. Byn är dock inget som är värt att spendera tid i, precis som andra byar på Galapagos. På gångavstånd från byn hittar man stranden La Lobería där det går att se diverse djur, framförallt sjölejon. Ett riktigt bra ställe för snorkling.

Española

En av Galapagos äldsta öar, ungefär fyra miljoner år gammal. En torr ö som också är väldigt platt. Här finns besöksplatserna Suárez Point och Gardner Bay. Española är en utmärkt ö för att beskåda fågelliv, bland annat så häckar i princip alla av världens 10000+ Galapagosalbatrossar här. Det finns också mängder av blåfotad sula (blue-footed boobies) och Nazca boobies vid Suárez Point.

Floreana

Florena är en liten ö i söder med en topp på 640 meter. En vanlig besöksplats är Post Office Bay där man kan posta vykort som andra resenärer senare kan ta med sig till rätt adress. I närheten av Floreana finns också Devil’s Crown som är en av de bästa platserna på Galapagos att snorkla på. Vid Cormorant Point kan man på delar av året få se flamingos i lagunen.

Santa Fé

En liten ö som ligger nära Santa Cruz och ingår därför ofta i de kryssningar som kommer söderifrån. Ön har två kortare hikingleder och här får man se många landiguanas och stora kaktusar.

Isabela

Isabela är Galapagos största ö med sina 4640 km². Det finns det möjlighet att åka båttaxi från Puerto Ayora till Puerto Villamil. Boka i så fall biljett i förväg! Från Santa Cruz går båtarna på eftermiddagen och från Isabela tidigt på morgonen. Byn på Isabela ligger precis vid en längre strandsträcka som är fin att gå längs. Väl i byn på Isabela finns det möjlighet att göra olika utflykter. En utmärkt dagsutflykt är att hyra cyklar och ta sig västerut mot Muro de las Lágrimas (6,6 km). Det anordnas utflykter till öns stora vulkan, Sierra Negra, som var aktiv senast 2005. Här finns fina vyer, åtminstone om dimman håller sig borta, och olikfärgad lava att titta på. Djurlivet är dock inte så imponerande runt vulkanen.

Precis vid byn finns ett centrum för att föda upp sköldpaddor. Utanför kusten ligger också Tintoreras-öarna och här finns utmärkt snorkling. Eftersom det krävs en båt för att åka ut där behöver man göra det i organiserad form och det finns tourer att boka på plats.

Fernandina

Fernandina ligger längst i väster och är en ö som domineras av lava eftersom vulkanen fortfarande är aktiv. Det är Galapagos yngsta ö och i storlek är den tredje störst. Öns största turistattraktion är Galapagosskarven (flightless cormorant) som är en fågel som inte kan flyga.

Santiago

Santiago ligger nära Santa Cruz, i nordväst. Känd för sitt vackra landskap och branta väggar där fåglar häckar. Här kan du framförallt se sjölejon, flamingos och Galapagoshöken. Inga främmande djur har någonsin tagits till Santiago.

Wolf och Darwin

Två väldigt små öar långt i nordväst och är inte tillgängliga för landbesök. Öarna är dock öppna för dykare.

Marchena, Pinta och Genovesa

På Genovesa finns många intressanta fåglar att beskåda, bl.a. rödfotad sula (red-footed boobie) och fregattfåglar (frigate birds). Marchena och Pinta besöks inte av kryssningar.