Fåglar på Galapagosöarna

Blåfotad sula (blue-footed booby)

Definitivt en av de mest spännande fåglarna på Galapagosöarna. Deras stora blåa fötter är till för att imponera på partnern. Vi såg också hur de kunde användas för att bromsa in hastigheten en aning vid landning. Det är ju rimligt att tro att det roliga slutar med deras blå fötter men de är också fantastiska jägare. Ofta jagar de i grupp men de kan även jaga ensamma. De flyger ett tiotal meter ovanför havsytan och när de ser ett fiskstim, oftast sardiner, dyker de från den höjden rakt ner i havet. Det finns även en någorlunda likartad rödfotad booby som hittas på de norra öarna.

Öar: Vid alla kuster.
Endemisk: Nej. Hälften häckar på Galapagosöarna.
Antal: ~20 000


  • Albatross på Galapagos flexar sina vingar
  • Galapagosalbatross ute och flyger
  • Galapagosalbatross rakt framifrån

Galapagosalbatross

Dessa stora fåglar är 80 till 90 cm långa och har ett vingspan på upp till 2,5 meter. Deras parningsdans är kul att titta på. Se den här, eller vänta tills ni kommer dit! De unga albatrosserna lämnar Galapagos i januari. Äggen läggs mellan april och juni.

Öar: Espanõla
Endemisk: I princip alla par häckar på Galapagos.
Antal: Ca 35 000


  • Praktfregattfågel på Galapagos visar sina röda framsida

Praktfregattfågel

Magnificent frigatebird på engelska. De är kända för framförallt två saker. Dels deras röda framdel som hanarna blåser upp för att imponera på honorna och dels att de stjäl mat i luften från andra fåglar, både från andra fregatter och andra arter.

Öar: Framförallt vid Floreana, Isabela, San Cristóbal och några mindre öar.
Endemisk: Nej.