Djur på land på Galapagos

Galapagossjölejon

Vårt favoritdjur som man hittar på många ställen runt om Galapagos. Dessa lekfulla djur är kul att titta på både på land och i havet. På land finns de normalt på en strand men i t.ex. Puerto Ayora tar de sig upp för trappor och annat i hamnen. Ser man sig inte för kan man snubbla på en när man går längs hamnen! I vattnet är de, till stor skillnad mot på land, graciösa och snabba. Vid något tillfälle simmade de mycket nära (någon decimeter) oss för att ta en titt.

Öar: Alla öar.
Endemisk: Ja.
Antal: ~50 000


  • Havsleguan på stenar
  • Havsleguan i närbild på Galapagos
  • Puss på havsleguan - Galapagosöarna
  • En grupp havsleguaner solar på Galapagos

Havsleguanen

Trots namnet hittar man havsleguanen framförallt på land. Havsleguanen är en speciell ödla, den är den enda av nutida reptiler som hämtar sin föda i havet. I havet håller de andan i upp till 45 minuter och de har setts simma ner till ett djup på 30 meter för att hitta deras basföda som är alger på botten. Precis som andra kallblodiga reptiler blir de långsamma när de blir kalla och de måste ta sig ur vattnet innan deras muskler för kalla för att användas. Eftersom de sväljer en hel del saltvatten behöver de få bort saltet på något sätt. Det har evolutionen löst genom att de nyser ut salt genom näsborrar när de väl är tillbaka på land.

Öar: På de flesta öar vid kusten.
Antal: Oklart, uppskattningar varierar från 50 000 till flera hundra tusen.
Endemisk: Ja.


  • Närbild av leguan på Galapagos
  • Leguan på Galapagos

Landlevande leguan

Dessa leguaner har större kroppar än havsleguanerna. De stannar på land och äter växter som t.ex. kaktusträd. Det är inte ovanligt att se en fågel sitta på en leguanen och leta parasiter och annat.

Öar: Mest på Fernandina, Isabela och Santa Cruz
Endemisk: Ja.